Communicatieve intenties

Het Ontwikkelen Van Communicatieve Intenties Bij Jonge Kinderen

Ouderschap is een reis vol ontdekkingen en groei, zowel voor jou als voor je kind. Een van de meest waardevolle en vroege mijlpalen op deze reis, is het ontwikkelen van communicatieve intenties. Het vermogen van een kind om bewust contact te maken en te communiceren met anderen, vormt de basis voor sterke relaties en een gezonde emotionele ontwikkeling. In dit blog gaan we dieper in op dit onderwerp en delen we praktische tips voor het stimuleren van de communicatieve intenties bij jouw kind.

Wat zijn Vroege Communicatieve Intenties?

Communicatieve intentie is de manier waarop een kind probeert te communiceren, zowel met taal als zonder taal. Communicatieve intentie gaat over oogcontact, gebaren, geluiden en gezichtsuitdrukkingen. Hier zijn enkele voorbeelden van bovenstaande:

  • Oogcontact: baby’s beginnen al vroeg met het maken van oogcontact als een manier om aandacht te trekken en een band te vormen met hun verzorgers.
  • Gebaren: het opheffen van de armpjes om opgepakt te worden, wijzen naar een interessant voorwerp of gewoon zwaaien. Dit zijn allemaal vormen van gebaren die communicatieve intenties tonen.
  • Geluiden: huilen, lachen, brabbelen en andere hoorbare geluiden zijn manieren waarop baby’s proberen te communiceren.
  • Gezichtsuitdrukkingen: een glimlach kan bijvoorbeeld tevredenheid betekenen, terwijl een frons misschien ongemak kan aangeven.

Waarom zijn Vroege Communicatieve Intenties Belangrijk?

Vroege communicatieve intentie is de basis voor de ontwikkeling van sterke communicatieve vaardigheden bij kinderen. Hieronder lees je waarom vroege communicatieve intenties zo belangrijk zijn.

Door te proberen te communiceren, leert je kind de kracht van taal. Je kind begrijpt dat zijn acties en signalen reacties kunnen oproepen, en dit moedigt hem aan om te praten en nieuwe woorden te leren. De woordenschat wordt hierdoor uitgebreid en het taalbegrip vergroot. Daarnaast helpt het je kind om gezonde relaties op te bouwen. Als je positief reageert op de communicatieve intenties van jouw kind, leert je kind wederzijdse interactie en verbondenheid aan te gaan.

Door communicatie vergroot de zelfexpressie. Het stelt je kind in staat om zijn gevoelens en behoeften te uiten. Dit vermindert frustratie en bevordert de emotionele ontwikkeling. Tevens stimuleert communicatie het leervermogen (cognitieve ontwikkeling). Jouw kind ontdekt dat hij informatie kan verkrijgen door te communiceren, hierdoor wordt ook zijn nieuwsgierigheid geprikkeld.

Hoe Kun Je Jouw Kind Helpen Groeien?

Als ouder speel je een belangrijke rol bij het vergroten van de vroege communicatieve intenties van jouw kind. Hieronder volgen enkele tips:

1. Observeren en Reageren: let goed op de signalen en behoeften van je kind en reageer er positief op. Dit versterkt het gevoel van wederkerigheid in de communicatie.
2. Benoem en Praat: Benoem voorwerpen, emoties en activiteiten terwijl je met je kind bezig bent. Dit helpt de woordenschat te vergroten.
3. Speel Samen: Kiekeboe spelen, liedjes zingen en geluiden nadoen zijn leuke manieren om communicatieve vaardigheden te bevorderen.
4. Moedig Initiatief Aan: Laat je kind de leiding nemen in gesprekken en spel om zelfexpressie te bevorderen. Volg je kind hierbij en sluit bij je kind aan.
5. Lees Samen: Boeken zijn geweldige hulpmiddelen om taal en communicatie te stimuleren. Bespreek de plaatjes in het boek en stel vragen terwijl je leest.

Zoal je kunt lezen is zijn communicatieve intenties erg belangrijk en hangend deze sterk samen met andere ontwikkelgebieden van je kind. Als je je als ouder zorgen maakt over de ontwikkeling van communicatieve intenties zoals hierboven genoemd, aarzel dan niet en geef dit aan bij het Consultatie Bureau, je huis- of kinderarts.

Binnen SpelendLicht zijn er specialisten (waaronder een logopedist) werkzaam. Ze kunnen je helpen, ondersteunen en je kind begeleiden op een weg naar sterke communicatie, een goede verbinding met jou als ouder en de wereld om zich heen. Lees meer over onze visie t.o.v. communicatie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *